planeright

Zboară cu planorul deasupra Transilvaniei

Imprejurimi

Pe lângă ocazia de a experimenta magia zborului cu planorul și a admira de sus frumusețile locului, o excursie în zonă merită și pentru a descoperi bogatul potențial turistic pe care comuna Poieni îl oferă. Pentru iubitorii de munte, drumeții sau ciclism, Valea Drăganului și Bologa reprezintă soluția perfectă pentru petrecerea unei zile sau a unui weekend în munții Apuseni.

Valea Drăganului

Situată la poalele masivului Vlădeasa, Valea Drăganului, cea mai cunoscută localitate a comunei Poieni, dispune de variate optiuni de relaxare si cazare. Traseul Valea Drăganului – Lunca Vișagului, care duce spre lac, oferă privitorului peisaje superbe cu stânci și verdeață, case și suri tradiționale. Posibilitățile de a innopta și lua masa aici sunt numeroase. Vă recomandăm pensiunea Poezii Alese, aflată lângă aerodrom, unde gazde primitoare vă așteaptă să le treceți pragul, cu povești de suflet despre istoria și micile comori ascunse ale zonei.

vizita

Barajul Drăgan

Drumul care porneste din Valea Drăganului, și trece prin Lunca Vișagului, ajunge, dupa 20 de km, la Lacul Floroiu. format prin ridicarea unui baraj, puțin mai jos de confluența râurilor Drăgan și Sebeșel. Barajul e impresionant atât prin construcție cât și prin uimitoarele priveliști pe care le oferă. A fost construit în anul 1987, pe un teren stâncos, lucrarea fiind deosebit de dificilă. Cu o înălțime de 120 de metri și o deschidere de 424 de metri, barajul formează un lac de acumulare de 292 de hectare, si 112 milioane de metri cubi de apă.
Panorama superba peste baraj poate fi admirată cel mai bine din parcarea de deasupra lacului, de pe un bloc mare de beton. Atenție însă la urcare, deoarece nu există balustrade.

vizita

Cetatea Bologa

Situată la 8 km de localitatea Valea Dragănului, spre Cluj-Napoca, localitatea Bologa găzduiește una dintre cele mai interesante fortificații ale Transilvaniei medievale. Menționată documentar în anul 1319, cetatea a fost ridicată în timpul razboiului civil dintre regele Carol Robert de Anjou și nobilimea rebelă din Transilvania (1315-1324). În anul 1399 cetatea a fost acordată de regele Sigismund de Luxemburg domnitorului muntean Mircea cel Batran, pentru rolul jucat de acesta în razboaiele antiotomane.
Cetatea poate fi vizitată oricând și în orice anotimp. Nu are ghid și orar de vizitare.

vizita

Moara de apă din Bologa

La scurtă distanță de Cetatea Bologa, se afla una dintre cele mai vechi mori de apă rămase intacte din judetul Cluj. Familia pe a carei proprietate se află, are grija ca moara să fie funcțională, la fel ca acum câteva secole, pentru a fi admirată de turiști. La moară se găsește și o vâltoare, un dispozitiv simplu, dotat cu o cuva mare din lemn, în care apa venită cu putere curăță hainele și lâna prin forța ei.
O vizită aici se poate face în orice anotimp. Puteți merge direct sau să sunați la nr. 0740076474 (Adrian)

vizita

Castelul Goga din Ciucea

La 5 km de Valea Drăganului, spre Oradea, se află localitatea Ciucea, care adăposteste Castelul Goga, locul în care poetul și-a petrecut ultimii ani din viață. Pe domeniul castelului a fost construit și un lăcaș de suflet, Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului.

vizita

Drumeții

Pentru cei dornici de drumeții, din zonă pornesc o serie de marcaje turistice ce conduc spre Cabana Vlădeasa, și mai departe, spre Cascada Răchițele și Pietrele Albe, la est, respectiv spre Valea Iadului și Lacul Lesu, Cabana și Peștera Meziad, la vest.

vizita

Cicloturism

Din localitatea Valea Drăganului, cu bicicleta, se pot parcurge trasee extrem de frumoase, cu nivele de dificultate adaptate oricărui tip de ciclist. Puteți strabate cu bicicleta și admira frumoasele peisaje pe portiunea de 20 de km dintre Valea Drăgaului și lacul Floroiu. Mai departe, trecând de baraj, se poate merge spre coada lacului. Dincolo de coada lacului și de gura de vărsare a Drăganului, într-o poiană, se află cantonul silvic Ciripa. În apropierea lui, se desprinde spre dreapta un drum forestier ce duce la Stâna de Vale iar mai jos, pe stânga, un indicator îndrumă trecătorul spre cascada Moara Dracului.

vizita

Surse: cluj.com, www.primariapoieni.ro, www.ghidvideoturistic.ro
http://www.bandarosie.ro/2015/11/pe-doua-roti-pe-culmea-dintre-valea-iadului-si-valea-draganului.html

×